Lange tijd ging men er vanuit dat slechts 1 hardloper naar de Italiaanse ski-oord, San Martino di Castrozza, gaat. Frank Veugen uit Munstergeleen was al vastberaden om derde bergloop te voltooien. Vlak voor sluitingstijd van inschrijving meldt Arjen Hoogerwerf zich aan tot grote vreugde van Frank. Niet 1 van DSV Dorswedo, maar 2 lopers. Dat levert wat punten op voor teamklassement.

Op vroege vrijdagochtend vertrokken Frank en Arjen richting San Martino di Castrozza. Na een ritje van 13 uur konden we nog op tijd een dal van San Martino di Castrozza zien vanuit Passo Rolle. Nadat we ingecheckt hebben bij hotel Fratazza, bleek dat we niet de juiste kamer hadden. 2 losse bedden plus een uitzicht op de bergen was de bedoeling. Gelukkig maakte het hotel in orde en kregen de grootste en de beste kamer. Hierna gingen Arjen en Frank meteen naar de pizzeria. Tijd voor stapelen! En dat je natuurlijk met eten van pizza’s.

In de ochtendgloren maakten we de ramen en deuren open en konden we genieten van een mooie uitzicht op de bergen, de Dolomieten. En daarna gingen we ontbijten, die wat beetje te simpel uitzag. Frank zei meteen al… verdorie! Geen gekookte ei! Na ontbijt gingen we lopend naar verzamelplek van Cabinovia Tognola. Nee, we gingen niet eerst omhoog met de kabelbaan. Wel konden we onze rugzakken afgeven en ons klaarmaken voor een bergloop van San Martino di Castrozza naar Rifugio Tognola op 2200m hoogte. Er moet 750m geklommen worden over een afstand van 7 kilometer.

Nadat we een stukje hebben gelopen kwamen we aan bij startplek en de politie was er om startschot te geven. De opkomst was niet erg groot, maar naast hardlopers waren er ook wandelaars. Dat maakt het wel beetje wat goed qua aantallen. Net na 10:00 uur klonk de startschot en de hardlopers gingen meteen van start, en het begin nog vlak. Na 300m begon de eerste hellinkje die steeds maar steiler wordt. De parcours is echt off-road met verschillende hoogteverschillen. Op sommige vast 15% waar je toch maar effe moet lopen in plaats van hardlopen.

Eerst door de woud en daarna door kale gebied waar in de winter vooral wordt geskied. Frank Veugen heeft duidelijk wat ervaring met klimmen. Geboren en getogen in Limburgse heuvelgebied is hij natuurlijk in voordeel ten opzichte van grote en zware Arjen uit Rijnmondgebied waar overal nog vlak is. Voor Arjen als laaglander is het wel een uiterste krachtinspanning om te klimmen. Maar, gedroeg wel beetje als een toerist vanwege vele filmpjes en selfies. Frank is wel tot de uiterste gegaan om hogere punten te pakken. Dat lukt het wel erg goed. Hij finishte als 13e van 24 hardlopers. Arjen kwam binnen als 22e. Na afloop konden we gezellig tafelen met bekende Tiroolse maaltijd met Italiaanse tintje. Er werden dan prijzen uitgereikt en ook tombola gedaan. Voor Nederlanders werden een speciaal cadeau gegeven. Heerlijk frizzante uit het wijngebied vlakbij. Frizzante is Italiaanse champagne. Dit uit respect voor ons dat wij helemaal uit Nederland zijn gekomen om mee te doen.

Frank Veugen is de enige uit Nederland die 3 keer heeft deelgenomen aan Deaf Berglauf Cup 2018. Voor puntenklassement heeft hij niet slecht gedaan en eindigde als 9e van 42 hardlopers. In totaal pakte hij 133 punten. Met Arjen erbij heeft DSV Dorswedo in totaal 171 punten gepakt. Hierdoor eindigde DSV Dorswedo als 6e van 14 clubs. Niet slecht dankzij Frank Veugen.

Niet berggeiten van Oostenrijk en Italie pakten de titels, maar 2 Duitsers uit Karlsruhe. Thomas Goepfert en Nicole Gaube waren de sterkste klimmers van Deaf Berglauf Cup 2018. Wiener GSC pakte Teamklassement. Op zich geen verrassing want ze hebben de meeste lopers en daardoor meeste punten kunnen pakken. GSV Tirol werd 2e en SudTiroler GSG uit Italie 3e.

Deaf Berglauf Cup is in het leven geroepen door Martin Larch. Hij was al initiatiefnemer van Deaf Ski Cup. En doet graag aan Mountain Running en zo heeft hij in 2009 deze evenement opgezet. Voor 2019 komt er weer 3 wedstrijden in 3 landen. Duitsland, Oostenrijk en Italie.

Misschien wel leuk om in 2019 aantal wedstrijden mee te doen met team DSV Dorswedo? Interesse, mail gerust naar sport@dsvdorswedo.nl. Er kan ook getraind worden op klimmen.