Zondag 5 april vond de 40e editie van de NN Marathon Rotterdam 2019 plaats. Monique en Ko liepen de hele marathon, Robert en Leo liepen de kwart marathon.

Monique kon dit jaar door een infectie pas eind januari beginnen met de trainingen voor de marathon.
In vergelijking met de voorgaande 2 marathons bleef Monique bespaard van blessures.
Ko was al sinds december in training, maar bleef last houden van zijn beide overbelaste achillespezen.
Een shockwave therapie in Breda verminderde de klachten voor 50% maar bleven helaas aanwezig.

Toen de grote dag aanbrak, bleek dat de temperaturen hoger zouden worden dan voorspeld. Eerst zou het 13 á 14 graden maximaal zijn, later bij het naderen van de marathon zondag gingen de voorspelde temperaturen verder omhoog.
En op de zondag zelf, volop zon en in de middag 20 graden. Te warm eigenlijk. Ideale temperatuur is tussen de 13-14 graden.

Vanwege slepende achillespeesklachten kon Ko het geplande tempo van 11 km per uur niet doen. Samen met Monique een streeftijd van 04.30 uur afgestemd en lopen maar! De start was net als vorig jaar aan de voet van de Erasmusbrug. De sfeer was zoals altijd geweldig.

Het begin verliep goed, tempo gemiddeld 9,5 km per uur. Tot na de 10 km punt kon dat tempo prima aangehouden worden.
Echter rond de 11 a 12 kilometer kreeg Monique last van beide heupen en moest haar tempo minderen, na een tijdje verdwenen de klachten of eigenlijk verhuisden naar de andere plekken, knie, kuit, voet, steken in de maag. Echter werd er geen moment gestopt, het is doorlopen ook bij drinkwaterposten. Onderweg veelvuldig drinken en elke 5 km gelletje innemen, Ko hield het op stukjes ontbijtkoek.
De halve marathonpunt gepasseerd met een tijd van 2 uur en 11 minuten. Heel redelijke tijd en nog kans binnen de 5 uur te lopen.
Weer terug over de Erasmusbrug het centrum in vol toeschouwers, tempo 8,5 km per uur. Via Crooswijk de Kralingse Bos in en waar de man met de hamer op ons wachtte…flink verzuurde benen, pijnlijke achillespezen, ff stoppen, wandelen en weer gaan, kilometer naar kilometer. Naar René gezwaaid bij de Boszoom. De warmte nam toe, veel zweten en water drinken, het tempo werd langzamer maar we liepen stug door.
De 35 km punt gepasseerd met een tijd van 04.02.56 uur. Vermoeidheid en verzuring nam verder toe, mede door de warmte en vochtverlies.
We liepen door de bierdrinkende massa ‘s in Crooswijk, de 40 km passeren we met 4.44.53. Onder de 5 uur lopen ging niet meer lukken.
Over de Mariniersweg een heel smalle doorgang tussen de toeschouwers, het leek de Tour de France wel. Op de Churchillplein zwaaien naar de ouders van Monique.
En eindelijk daagde de finish op de Coolsingel, nog een laatste krachtinspanning en met 05.03.09 (Monique) en 05.03.10 (Ko) over de streep.
Gehaald is gehaald! Langzamer dan in 2017 maar sneller dan vorig jaar. Bij aankomst verwelkomd door vriend Danny van Monique en door Silvana, die de hele dag als vrijwilliger werkzaam was. Silvana zat met medailles op ons te wachten, Met pijn in haar hart, ze had liever de marathon gelopen en eigenlijk zou ze de 60 km in Texel gaan lopen.
En een handje geschud met de burgemeester van Rotterdam, Aboutaleb. Monique voltooide hiermede haar 3e marathon en Ko zijn 12e marathon sinds 1992.

Na afloop leek alles goed te gaan, naar café de Beurs waar Alice, Jeannette en Dushantha op ons zaten te wachten.Lekker in het zonnetje op het overvolle terras.
Helaas ging het met Ko niet goed, teveel zout verloren en op het toilet flauwgevallen. Met hulp van Dushantha, Jeannette, Danny en Monique weer op de been gebracht en de EHBO erbij gehaald. In een ambulance ter plekke via een sonde vocht met zoutoplossing toegediend en diverse controles uitgevoerd. Alles was weer oké en mocht Ko weer naar huis met een broodje vol plakken oude kaas mee van café de Beurs.

Robert en Leo liepen de kwart marathon.
In de vroege ochtend om half 10 werd het startsein gegeven van de kwart marathon, waaraan Robert en Leo meededen. Sandra had hiervoor ook opgegeven,
maar zag er vanaf vanwege nog niet geheel herstelde knieblessure. Maar kwam wel supporten. Leo liep een mooie snelle tijd van ca. 49 minuten en was daar zeer tevreden mee.
Robert kwam te laat en moest achteraan in startvak 2 starten. Moest in de chaos inhaalacties doen en finishte met een tijd van 52.43 uur.

Van start bij de Erasmusbrug

 

Leo Bruggeman klaar met de kwart marathon

 

Begroeting bij de finish door Silvana

 

Supporters wachten bij Café de Beurs