Elmina ‘marathon’ van 10 km in Ghana op zaterdag 6 juli 2019

Hoe is het om eens aan een hardloopwedstrijd in het andere continent te doen? Van een goede vriend in Ankwanda Daniël Korsah die ik een paar jaar ken werd ik geattendeerd dat hij op zaterdag 6 juli 2019 de Elmina marathon wil gaan lopen. Wat vroeg ik aan hem, de marathon? Ik was verbaasd en hij vroeg mij om advies hoe hij het beste kon voorbereiden. Daniël is een goede voetballer en hij heeft een goede conditie. Maar na navragen bleek dat het de 10 kilometer is. Dus geen marathon. Oh en dat vraagt om ander advies.

Maar goed. Ik ben naar Ghana gegaan voor het project van Ankwanda school en het project om een gehandicapt kind te helpen. En in die week van 6 juli is het een 150 jarig feest aan de gang met een hardloopwedstrijd, een ceremonie en parade van chiefs ofwel (Ashanti)koningen.

Aangezien 6 juli de dag voor vertrek naar huis is nam ik de kans om eens deel te nemen aan de hardloopwedstrijd. En hoe? In de morgen moest ik om 07.00u, uiterlijk om 07.30u aanwezig zijn. Er was een lijst met 21 deelnemers die vooraf ingeschreven hadden en er kwamen nog deelnemers erbij. Omdat het zo warm zou worden werd de wedstrijd vervroegd van 08.30u naar 08.00u bij het slavenfort in Elmina. We gingen van de finish annex inschrijf- en verzamelplaats dat op een andere locatie was naar het slavenfort.

Om 08.03u was de start. De loop zou over twee ronden gaan. De start ging hard en ik liep iets te hard en dat merkte ik al na twee kilometer. We liepen door de straten en bij ongeveer 3,5 kilometer kwam de Roman Hill opdoemen. Dat ging steil omhoog en kostte me moeite om al rennend boven te komen. Ik kwam boven en heb bij de finish kwam de tweede passage. De eerste passage ging in 22.40. Daarna probeerde ik bij te blijven maar mijn tempo zakte in. Ik was helemaal bezweet en het was warm, Ik dronk voldoende water. Toen ik weer bij de Roman Hill kwam moest ik dit keer met flinke passen lopen…. Het was zwaar en eenmaal beneden haalde ik een loper in en ging de sprint aanzetten waarbij ik een loper inhaalde. Mijn finish was in 48.58 en de afstand zou volgens mijn Polar horloge 9 kilometer zijn geweest. De winnaar en kwam in een tijd van ongeveer 37 minuten binnen.

Het was een mooie ervaring om het mee te maken!