Een bijdrage van Silvana Dell’Era:

Zaterdag 6 oktober 2018 was de dag waar Silvana Dell’Era de marathon ging lopen van pittoreske dorpje Burgh-Haamstede naar Zoutelande. 42,195 kilometer lang via Oosterscheldekering, de strand en de duinen.

Waar meeste deelnemers eerst naar Zoutelande gingen om van daaruit met de bus naar Burgh-Haamstede te gaan, ging Silvana gewoon naar Burgh-Haamstede met haar begeleider Arjen. Om 12:00 uur klonk de startschot en gingen 1500 lopers richting Zoutelande. Voorheen gingen de lopers door het natuurgebied van Walcheren, maar mochten dit keer niet meer van Staatsbosbeheer. Er werd dus een andere route genomen. Via weiland naar de dijken waar men richting de Neerlands trots, iconische Deltawerken, lopen. Na 3 deltawerken o.a. Oosterscheldekering met tussenpost Neeltje Jans verruilde de asfalt voor de zand. Vanaf Breezand, ongeveer 19km, begint de zwaarste deel van de marathon. Ruim 11 kilometer richting Domburg over de strand. Als men daar niet genoeg hebt getraind zijn de benen sneller verzuurd door de zwaarte van de strand. Dat heeft Silvana aan den lijve ondervonden. Na Domburg doemt weer een lastige deel van het parcours. 8 kilometer door de duinen van Domburg naar Westkapelle. Op een gegeven moment dacht Silvana nog aan opgeven totdat ze mij zag bij 34km punt en had ze weer een drive om toch door te zetten richting de finish in Zoutelande. Na de duinen moest ze bij 40km punt trappen op en af lopen met stukje strand Zoutelande. Wederom terug op de dijk langs de standbeeld “Marathonloper” en met zicht op de finish was ze blij dat ze gehaald heeft. De tijd was niet om naar huis te schrijven, maar de prestatie die ze heeft moeten doen wel. Silvana: “Ik ben heel erg blij dat ik de finish heb gehaald. Het is echt een mooie tocht, maar toch erg zwaar!!! Vooral hardlopen op de strand valt niet mee. Ik ben niet zo blij mee met de tijd, maar goed! Medaille heb ik en dat is mijn 11e marathon in totaal die ik heb uitgelopen”

Zeeuws Kustmarathon is een begrip geworden voor iedereen die heroïsch willen afleggen. Voorgaande edities waren genoemd als zwaarste wegens altijd aanwezige stevig Zuidwestenwind. Continu tegenwind. Dit keer hadden deelnemers heel veel geluk met prachtweer en een echte hardloopweer. Voor eenieder die graag ultieme uitdaging wilt proberen, zou  eens in het leven de Zeeuws Kustmarathon te moeten doen.