Silvana Dell’Era, Monique van Duijnen en Ko ter Linden liepen zondag 8 april de marathon van Rotterdam en ze hebben alle drie met pijn en moeite de finish op de Coolsingel gehaald.

Silvana zat nog in de herstel periode na de Deaflympics en had voor deze marathon als doel binnen de 4 uur lopen.  De voorbereidende trainingen bij CAV Energie verliepen goed en positief met een opgaande lijn.
Het was net als vorig jaar naarmate de dag vorderde weer een warme en vooral een wat benauwde dag.  Silvana ging kwiek van start in startvak 1,  helemaal vooraan dus bij de Erasmusbrug.  En  liep met een snelheid van boven de 11 km per uur. Daarna iets rustiger maar nog steeds met de goede snelheid. Bij de halve marathon punt was haar tussentijd uitstekend: 1 uur en 54 minuten.  Rond de 25 km ging het nog steeds goed. Echter rond de 30 km sloeg de verzuring en vermoeidheid toe (en zo ook bij vele andere getrainde lopers) en moest ze noodgedwongen haar tempo fors aanpassen.  Het was nu echt de pijn en vermoeidheid verbijten en doorzetten. Uiteindelijk kwam Silvana met een nettotijd van 4 uur, 11 minuten en 41 seconden over de streep op de Coolsingel.  Een tijd om trots op te zijn want een marathon lopen blijft een hele prestatie en een topsport.

De voorbereiding van Monique op haar 2e marathon verliep niet optimaal. Ze moest enkele lange duurlopen en interval trainingen missen door een voetblessure (overbelasting) en later een knieblessure.  Dat is dankzij de sportfysiotherapeut en aangepaste trainingen net op tijd verholpen. Bij de start in Rotterdam had ze geen last meer van voet en knie.
Vol goede moed en vertrouwen stonden Monique en Ko klaar voor de start bij een pacer met tijdvlag vóór de Erasmusbrug met als doel een streeftijd van rond de 4:30 uur.  De pacer liep echter sneller dan de verwachte 9,5 km/uur, het was rond de 11 á 11,5 km per uur en dat was zeker bedoeld om het verval tegen het einde te compenseren. Die snelheid hadden ze niet verwacht en erger nog Monique en Ko raakten elkaar voorbij de Erasmusbrug kwijt.  Ko dacht haar weer terug te vinden bij de pacergroep 4:30 maar trof Monique daar niet. Bij de drankpost was ze er niet. Ko liep door tot bij de 5 km punt en keek daar op de live tracking op zijn mobiel. Monique bleek in een hoger tempo te gaan lopen en was veel verder weg dan verwacht zowat in de buurt van de pacergroepen 4:15 of 4:10. Ko zette het op het lopen (13 km/u) en wist Monique vlakbij de Havenspoorlijn weer in te halen.
Helaas begon Monique onderweg rond de 15 km punt problemen te krijgen met o.a. blaren op haar voet, kortademigheid, pijn rondom ribben als ze gel innam, hevige kramp in de benen bij Kralingse Bos. Ze wilde al bij de 15 km ermee kappen. Maar ze hebben afgesproken samen te starten en samen te finishen.  Dus knop omgedraaid en de streeftijd van 4:30 uur losgelaten.  Nu gaat het alleen nog maar om de finish te halen. Zo heeft Monique doorgezet, verbeet de pijn en de kramp in de benen en ging op tandvlees richting de Coolsingel.  Om daar samen met Ko met een tijd van 5:15 uur over de finishlijn te lopen.

Silvana goed op weg

Monique en Ko klaar voor de start

Voorbij de 40 km punt

Ja! Gehaald!